"Jíst či nejíst maso? Opravdu je mléko zdravé? Jaké jsou dopady potravin na lidské zdraví?" Na tyto a další otázky hledá odpovědi Hana Zemanová a současně nás učí rozpoznávat potraviny vysoké kvality. Encyklopedická část knihy obsahuje přehled vybraných biopotravin na trhu, dává tipy na určité výrobky a radí, kde je koupit.
Podle receptové části můžeme připravit například čočkovo-dýňovou polévku, cizrnu s rajčatovou omáčkou, jahelné bramboráky se lněným semínkem či pohanko-špaldové palačinky s cibuládou. Samostatná informační příloha poskytuje eko a biokontakty, tipy na zajímavé knihy nebo informační zdroje.
Hanka Zemanová
Její první kniha Biokuchařka Hanky Zemanové se stala bestsellerem. Prodalo se jí už na 25 tisíc kusů a pyšní se oceněním "Nejlepší kuchařská kniha roku 2006".
Ekologii se začala věnovat při studijním pobytu ve Francii. Po návratu založila Pro-bio ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Spolu se svým manželem založila také společnost Albia. Později ji prodali a odstěhovali se z Prahy na Sedlčansko, kde vybudovali Biopekárnu Zemanku.
Bioabecedář Hanky Zemanové si můžete elektronicky objednat na http://www.smartpress.cz/edice-jidlo-jako-lek/bioabecedar-hanky-zemanove.html nebo http://www.knihcentrum.cz/hana-zemanova-alena-jakub-hrbkova-salvet-bioabecedar-hanky-zemanove/d-91667/.
Rozhovor s Hanou Zemanovou si přečtěte na http://www.bio-info.cz/zpravy/zari-2010-hana-zemanova.
Zdroj: Bio-info.cz, SmartPress.cz
Autor: Petr Sobol