Mezilidské vztahy a zdraví

Zajímavosti

Čtyři bakterie

Bakterie jsou nejrozšířenější skupinou organismů na světě a rozhodně není možné se jim vyhnout úplně. Vždyť jen v jednom gramu půdy žije asi 40 milionů těchto jednobuněčných organismů a v jednom mililitru sladké vody je jich přibližně milion. Existuje mnoho druhů bakterií, které člověk využívá ke svému prospěchu, například v potravinářském či chemickém průmyslu. Obávat bychom se však měli těch patogenních, které způsobují infekce neboli bakteriózy.

Escherichia coli žije ve střevech lidí a teplokrevných zvířat, jako jsou krávy, ovce a kozy, a patří k nejlépe prostudovaných mikroorganismům. Touto bakterií se můžete nakazit z potravin, jako jsou nedovařené hovězí maso, nepasterizované mléko, kontaminovaná voda a džusy. Příznaky infekce E.coli, které mohou trvat až 10 dní, zahrnují těžký průjem, bolesti břicha a zvracení. Abyste se vyhnuli této nepříjemné infekci, dbejte na řádnou tepelnou úpravu masa, před konzumací i vařením důkladně omývejte zeleninu a ovoce a vyhýbejte se nepasterizovanému mléku a čerstvě vymačkaným džusům z ovoce, které nebylo důkladně omyto.

Termofilní bakterie Campylobacter jejuni mohou vyvolat závažnou infekci kampylobakteriózu, která připomíná salmonelózu. Tyto bakterie žijí zejména v drůbeži a hovězím dobytku a nákaza často vzniká z nedostatečně upraveného masa a zvířecích produktů. Kampylobakterie je o to zákeřnější, že u zvířat nejsou obvykle patrné známky onemocnění. Většina lidí onemocní během dvou až čtyř dnů od nakažení, typickými příznaky kampylobakteriózy jsou průjem, křeče, žaludeční bolesti a zvýšená teplota. Průjem může být krvavý a doprovázený nevolností a zvracením. Onemocnění trvá zhruba týden.

Listeria monocytogenes jsou bakterie, které se vyskytují převážně v půdě a ve vodě, mezi rizikové potraviny z hlediska nákazy listeriózou pak patří především nepasterizované mléko, lahůdkové potraviny (saláty, uzeniny, měkké sýry, paštiky), neumytá zelenina a ohřívané pokrmy. Nebezpečím nákazy hrozí i uchování hotových jídel při pokojové teplotě či  nedostatečná hygiena při manipulaci s potravinami. Bakterie listerie se zničí varem.

U dospělých, zdravých osob může listerióza probíhat bez příznaků či jako onemocnění podobné chřipce, všechny nakažené osoby však mohou až několik měsíců vylučovat bakterie v tělních sekretech a ve výkalech. Listerióza však může být příčinou potratů u těhotných žen a zánětu mozku a mozkových blan u seniorů a osob s oslabenou imunitou.

Bakterie rodu Salmonella způsobují akutní průjmové bakteriální onemocnění zvané salmonelóza. Toto onemocnění je velmi časté, jen v České republice je každý rok nahlášeno několik desítek tisíc případů.

Bakterie salmonely se mohou množit v každé potravině s přiměřenou teplotou a vlhkostí, pasterizace je však zabíjí. Lidé se nejčastěji nakazí konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa a vajec nebo také nemytého ovoce a zeleniny.

Příznaky salmonelózy, které obvykle trvají jeden až dva týdny, jsou hlavně četné průjmy, žaludeční křeče, bolesti břicha a hlavy, horečka a zvracení. Salmonelóza většinou sama odezní i bez léků, ale pro starší jedince, kojence a osoby s chronickými nemocemi může být závažnější a při nesprávné léčbě se může krví rozšířit do ostatních orgánů a vést až ke smrti.

Napsala: MAZ

Zdroj: http://ona.idnes.cz/