Většina z nás zná kakao i čokoládu z něho vyráběnou v podobě pražené a průmyslově dále upravované pochutiny, která však většinu pozitivních účinků ztrácí. Oproti původní hořké chuti jsou pro mnohé z nás tyto ochuzené výrobky díky přídavku cukru chutnější, avšak o to méně hodnotné.
Kakao obsahuje okolo 300 biologicky aktivních látek a pro podporu zdraví ho konzumovali již staří Mayové či Aztékové. Pro jeho všestranné účinky bylo využíváno v lidovém léčitelství v mnoha oblastech:
- prevence a podpůrná léčba rakoviny
- antidepresivum
- zlepšování prokrvení
- podpůrná léčba při astma díky rozšíření průdušek
- antirevmatikum
- afrodiziakum
- proti únavě a vyčerpanosti
- proti vysokému krevnímu tlaku
- léčba hemeroidů
Obsahuje zejména velmi ceněné antioxidanty ze skupiny flavonoidů, celou řadu minerálů, vitaminů a dalších látek. Z vitaminů jsou to například vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou činnost nervového systému, z minerálů můžeme vyzdvihnout hořčík, který je nutný pro správnou funkci srdce a celého kardiovaskulárního aparátu i nervového systému. Ve stravě moderního člověka je hořčík buď obsažen v nedostatečném množství, anebo úplně chybí, což může být příčinou stále častějších případů srdečních chorob.
Zdroj:
http://www.chytrazena.cz/