Mezilidské vztahy a zdraví

Zajímavosti

Škodí umělá sladidla?

Klasický cukr, nebo umělé sladidlo? Chcete-li se bránit obezitě a zároveň si ukojit chuť na sladké, může být právě umělé sladidlo řešením. Zatím nikdo neprokázal, že umělá sladidla jako celek jsou škodlivá, pokud se používají střídmě a přiměřeně.

Několikrát se tato hypotéza testovala, ale důkaz o jejich škodlivosti nebyl zatím podán. Čistě logicky mohu odvodit, že pokud se objektivně prodlužuje život a současně se zvyšuje spotřeba umělých sladidel, asi nebezpečná nebudou.

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 gramů, ale organismus touží po daleko větším množství.

Pokud máte pocit, že jste "divní", protože se neobejdete bez tabulky čokolády, sladké kávy nebo jiné sladkosti, nemusíte si zoufat. Výzkumy totiž ukazují, že lidská chuť na sladké je vrozená. Vyvinula se pravděpodobně proto, aby nás přitahovalo mateřské mléko a zdroje energie. Novorozenci již několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti.

Tělo při trávení, vstřebávání a spalovaní nedělá rozdíly, neumí rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, a proto je absorbuje bez ohledu na to, či pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Když kvůli sladkému tloustnete, asi vás neuspokojí zjištění vědců, že chuť na cukr je vlastně přirozený pud. Jedním z možných řešení jsou nízkokalorická sladidla.

Nahrazením cukru nízkokalorickými sladidly je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů, a snadno tak snížit množství kalorií. Diskuze o sladidlech a jejich škodlivosti se vedou dlouhodobě, ale také se trvale diskutuje o škodlivosti třeba elektromagnetického vlnění (bez něj by neexistovala naše civilizace v podobě kterou známe). Diskuze jsou dobré, ale vědecké důkazy o škodlivosti umělých sladidel neexistují.

Nízkokalorické sladidlo je potravinářská přísada často s výraznějším chuťovým efektem než cukr, ale s výrazně nižším množstvím energie. Většina nízkokalorických sladidel je stonásobně sladší než cukr samotný, což znamená, že malým množstvím můžeme nahradit velkou dávku cukru.

Na rozdíl od klasického cukru neovlivňují sladidla hladinu krevního cukru a inzulínu. Pro tuto svoji vlastnost byly totiž původně vyvinuty, tedy jako náhrada cukru pro stravu diabetiků.

Nejznámější nízkokalorické sladidlo aspartam je současně jednou z nejdůkladněji prozkoumaných ingrediencí používaných ve výrobě potravin v současnosti.

Nejnovější nekalorické sladidlo, které bylo Evropskou komisí schváleno na sklonku roku 2011, nese název steviol-glykozid a jedná se o sladidlo z přírodního zdroje vyrobené z listů rostliny stévie.

Zdroj:        http://ona.idnes.cz/