Kuchyňské spotřebiče podpoří vaši kreativitu

Určitě potřebujete ušetřit čas i spotřebu elektrické energie a přitom si na jídle, které připravujete doma, pochutnat. Pomoci vám mohou domácí pekárny a parní anebo elektrické tlakové hrnce.

Brokolice je nesporně zdravá. Jenže pokud ji připravujete v teplé vodě, zbavujete ji rovných čtyřiceti procent vitaminu C. A na talíř pak kladete její růžičky, které mají svým povadlým zjevem k těm čerstvým dost daleko.

Vyzkoušejte vaření v páře

Zato parní hrnec dokáže s brokolicí udělat zázraky. Ponechá jí nejen lákavý vzhled, ale až o polovinu více vitaminů. S překvapivě dobrou chutí opouštějí parní hrnce rovněž brambory, ryby a kuřecí maso.

Veškeré potraviny, které do parního hrnce vložíte, uvaříte daleko rychleji, protože pára do nich proniká ze všech stran. Samozřejmě spotřebujete méně elektrické energie. Parní hrnec přitom vůbec nepředstavuje závratnou finanční investici. Ve velmi dobré kvalitě ho koupíte za cenu kolem tisíce korun, i když na trhu můžete vybírat i z parních hrnců dražších.

Manipulace je jednoduchá, následné umývaní jakbysmet. Parní hrnce sestávají ze dvou, tří až čtyř nádob, vyrobených obvykle z pevného plastu, které se kladou na sebe. Svrchní koš se zakrývá poklicí. Speciálním otvorem se do podstavce hrnce nalije voda až po vyznačenou rysku.

Mnohé parní hrnce navíc umožňují doplňování vody i v průběhu vaření.

Kompletní oběd za půl hodiny

Mřížkami ve dnech nádob proudí pára od zdola až nahoru. Podstavec parního hrnce disponuje časovačem, který se na konci vaření automaticky vypne (což oznámí i zvukovým signálem).

V parním hrnci připravíte najednou kompletní oběd či večeři – podle volby surovin můžete nádoby přidávat postupně. Začnete například bramborami, pro něž na časovači nastavíte třicet minut. Nádoby s rybou a brokolicí k bramborám přidáte až na posledních patnáct minut. Vaříte-li (anebo ohříváte) jídlo v parním hrnci, zcela se obejdete bez oleje.

Kuřecí řízek anebo rybí plátek můžete pro změnu dochutit nejen špetkou koření, ale i pokrájenými rajčaty, plátkem libové slaniny či sýra. Sýr ale na maso klademe až pár minut před koncem vaření, aby se zcela neroztavil a neprotekl na brambory.

Pan Papin by dnes koukal

Francouzský vynálezce Denis Papin představil anglické učené Královské společnosti tlustostěnný hrnec, který k vaření využíval vyššího tlaku, už v roce 1679. Papinův hrnec ovšem do domácností vtrhl až ve 20. století, daleko dříve nalezl jeho princip uplatnění v průmyslu. Teď Papinův hrnec získal silnou konkurenci – bezpečnější, výkonnější a programovatelný tlakový hrnec elektrický.

Pořídíte ho za částku kolem dvou tisíc korun (chcete-li, tak i vyšší). Co za to získáte? O čtyřicet procent kratší čas vaření a o šedesát procent nižší spotřebu elektrické energie. A především – zdravá a chutná jídla. V elektrickém tlakovém hrnci v mžiku uvaříte polévky, guláš pak během dvaceti minut.

Hrnce jsou vybaveny obvykle pěti programy (mimo jiné na polévky, masa, luštěniny) a k tomu i funkcí ohřívání, která se automaticky zapne, když je pokrm hotov.

Ve fritézu parní hrnec neměňte

Nepříjemné opaření nehrozí – automaticky zaklapnutou poklici nesundáte, pokud její bezpečnostní ventil nevypustí veškerou páru. Elektrický tlakový hrnec si navíc tlak páry při vaření sám automaticky reguluje a pomalu vypouští.

Když nastavený program zahřeje hrnec na potřebnou teplotu, vytápění sám přeruší – právě tímto krokem ušetří energii. Návody líčí, že v okamžiku, když na hrnec nenasadíte poklici, může se proměnit ve fritézu i pánev. Třeba na osmažení cibulky do guláše. Ale pro tyto funkce se elektrický tlakový hrnec nenarodil. Umí totiž uvařit báječný guláš – a to i ze zvěřiny – bez jediné kapky oleje, tedy i z cibule neorestované.

Už jste si upekli chleba?

Vypadá to, že daleko rychleji než parní a elektrické tlakové hrnce si do českých domácností nalezly cestu domácí pekárny. Nejprve si je oblíbili Japonci. To se psal rok 1986. Pak jim na chuť přišli Angličané a Američané.

Dnes už je dostatečný výběr domácích pekáren i na našem trhu. Jejich ceny se pohybují od dvou tisíc korun výše. Vybíráte-li, promyslete, zda chcete pekárnu s jedním nebo s dvěma hnětači. Není to zanedbatelná věc – v chlebu totiž po hnětačích zůstanou na dně jedna anebo dvě dírky. Lepší je vyndat vrtulku (případně vrtulky) hned po ukončení procesu hnětení, což vám pekárna oznámí pípnutím. Dírky budou menší, než když je budete dolovat až z horké střídy.

Domácí pekárny nabízejí kolem jedenácti programů – nejrychleji upečou chleba za hodinu (jeho francouzského bílého bratra ještě o něco rychleji). Snadno si poradí i s vánoční štolou, ta však potřebuje na proces hnětení, kynutí a pečení minimálně dvě hodiny.

Mnohé domácí pekárny jsou vybaveny i programem na odložení pečení, a to až na třináct hodin. Čili v pátek pozdě večer nasypete do pečící nádoby potřebné ingredience a ráno k snídani z ní vytáhnete čerstvý chléb. Neměli byste zapomenout ani na volbu kůrky – můžete ji mít světlou, střední anebo tmavou.

(...)

Celý článek naleznete zde...

Autor: Jitka Stuchlíková

Zdroj: www.denik.cz