Přehlídka vánočních stromků: Jaký letos vyberete vy?

Pánové, kolikrát jste byli vysláni pro vánoční stromeček dvacátého čtvrtého prosince dopoledne a v tom spěchu jste vlastně ani netušili, co za druh jste přinesli domů? Vybíráte jen podle vzhledu nebo vás zajímá, jak který stromek rychle opadává, jak voní a jak dlouho po Štědrém dnu vám v obýváku vydrží? Dáváte snad přednost pohodlnosti a zdobíte stromek umělý? Podívejme se společně na výhody a nevýhody.

Původ vánočního stromečku je záležitost dávné historie. Uctívání stále zelených stromů u příležitosti oslav zimního slunovratu byl zvyk již Germánů a Keltů na našem území.

Zdobení, jak ho známe dnes, pochází podle všeho z německých měst, a to až ze 17. století. Tradice českých ozdobených stromečků je tedy ještě mnohem mladší, navíc ji katolická církev dlouho považovala za zvyk pohanský a tudíž neakceptovatelný. Avšak stále zelené dřevo se pomalu ale jistě stávalo symbolem věčného života a dnes už jsou smrčky, borovice a jedle v našich obydlích samozřejmostí.

Chcete udělat dětem radost? Přenechte zdobení stromečku jim. Pokud se obáváte, že nakonec najdete stromek ověšený všemi ozdobami, které Vaše ratolesti našly v krabicích po třech generacích vaší rodiny a stromeček vypadá jako pouťová atrakce, proveďte krátký předvýběr. Důležitá kritéria jsou barvy a materiály, které byste se měli pokusit vkusně zkombinovat.

K elektrickým svíčkám a řetězům se budou hodit skleněné ozdoby, zvláště nejrůznější lesklé koule, ale i ozdoby z plastu dnes dokáží sklo věrně imitovat. Ke slaměným ozdobám a girlandám nejlépe přidejte červené látkové mašle nebo vyřezávané dřevěné postavičky.

Chcete být ještě tradičnější, máte rádi starou školu? Není nic přirozenějšího a zároveň voňavějšího, než nasušené pomeranče, švestky, křížaly, kousky skořice, ozdobené perníčky a skořápky vlašských ořechů, kterými se zdobily stromky ještě v předminulém století. Vrcholek stromečku doplňte špičkou a slavnostní ráz ještě můžete podpořit řetězy nebo lesklými lametami.

Celý článek naleznete zde...

Zdroj: www.denik.cz