Užitečné nápady pro malý byt

Bydlíte v malém panelovém bytě a chybí vám úložné prostory? Pusťte se do celkové rekonstrukce bytu nebo alespoň její části. Výměna nevhodného nábytku za jiný také pomůže.

Pokud si vytvoříme dostatek úložného prostoru, není třeba zastavovat obývací pokoj těžkým nábytkem. Jednoduchá stěna se zásuvkami postačí. Do malého bytu vybíráme i světlejší sedací soupravy, které se dobře udržují. foto: Milan Malíček, Právo

Věřte, mnohé se dá vylepšit, i když jsme při stavebních úpravách obvykle limitováni umístěním odpadu, rozvodu vody, plynu a elektřiny.

Zlatá pravidla ergonomie

  • Pro výběr linky do tvaru L se doporučuje místnost široká alespoň 270 cm.
  • Dřez s odkladní plochou vyžaduje výšku od 95 do 105 cm.
  • Celkově přípravné centrum (pracovní plocha) vyžaduje šířku 80 cm, komfortní vaření je při 120 cm šířce.
  • Vzdálenost mezi horními a dolními skříňkami musí být minimálně 45 cm.
  • Klasická hloubka pracovní plochy je 60 cm, ideální 70 až 80 cm.
  • Šíře výsuvné spodní skříňky: 45 cm, 60 cm, 80 cm, poslední trendy 90 až 120 cm.
  • Mezi mycím a varným centrem má být plocha o šířce 60 cm, po druhé straně varného centra (sporáku) potřebujeme alespoň 30 cm.

Kuchyň

Zařídit prakticky a účelně malou kuchyň je náročnější než třeba obývací pokoj, protože chyby se hůř napravují. Špatné rozmístění nábytku, jeho nevhodná velikost či nelogické uspořádání jednotlivých center v kuchyňské lince (varné, mycí, přípravné) nám přitom stíží každodenní přípravu a konzumaci pokrmů. A to je škoda, vždyť vaření je pro mnohé vítaná relaxace.

Když si např. na krájení ovoce a zeleniny nevyšetříme víc pracovního místa nebo uděláme chybu v umístění sporáku (např. bude zasunut v rohu, bez možnosti odkládací plochy z obou stran), dříve či později začneme litovat.

Sporák se v panelových bytech často montoval do rohu kvůli odvodu páry do větracích šachet. Dnes můžeme místo přímého odtahu použít recirkulační digestoř a sporák umístit vhodněji (bude pak přístupný z obou stran). .: Sporák se v panelových bytech často montoval do rohu kvůli odvodu páry do větracích šachet. Dnes můžeme místo přímého odtahu použít recirkulační digestoř a sporák umístit vhodněji (bude pak přístupný z obou stran). foto: Právo/Milan Malíček

Stačí přitom dodržet pár důležitých zásad a použít je v praxi na konkrétní prostor. Práce u kuchyňské linky bude příjemná, když jednotlivé pracovní zóny řadíme v pořadí:

  • pracovní centrum (pracovní plocha)
  • mycí centrum (dřez)
  • pracovní plocha, která navazuje na dřez
  • varné centrum (tj. sporák, trouba se zabudovaným sporákem).
Uvedené uspořádání kuchyně lze seřadit do tvaru písmena L nebo U, což architekti považují za nejlepší.

Celý článek naleznete Zde

Autor: Sylva Svobodová