Pokud si vytvoříme dostatek úložného prostoru, není třeba zastavovat obývací pokoj těžkým nábytkem. Jednoduchá stěna se zásuvkami postačí. Do malého bytu vybíráme i světlejší sedací soupravy, které se dobře udržují. foto: Milan Malíček, Právo
Věřte, mnohé se dá vylepšit, i když jsme při stavebních úpravách obvykle limitováni umístěním odpadu, rozvodu vody, plynu a elektřiny.
Zlatá pravidla ergonomie
- Pro výběr linky do tvaru L se doporučuje místnost široká alespoň 270 cm.
- Dřez s odkladní plochou vyžaduje výšku od 95 do 105 cm.
- Celkově přípravné centrum (pracovní plocha) vyžaduje šířku 80 cm, komfortní vaření je při 120 cm šířce.
-
Vzdálenost mezi horními a dolními skříňkami musí být minimálně 45 cm.
- Klasická hloubka pracovní plochy je 60 cm, ideální 70 až 80 cm.
-
Šíře výsuvné spodní skříňky: 45 cm, 60 cm, 80 cm, poslední trendy 90 až 120 cm.
- Mezi mycím a varným centrem má být plocha o šířce 60 cm, po druhé straně varného centra (sporáku) potřebujeme alespoň 30 cm.
Kuchyň
Zařídit prakticky a účelně malou kuchyň je náročnější než třeba obývací pokoj, protože chyby se hůř napravují. Špatné rozmístění nábytku, jeho nevhodná velikost či nelogické uspořádání jednotlivých center v kuchyňské lince (varné, mycí, přípravné) nám přitom stíží každodenní přípravu a konzumaci pokrmů. A to je škoda, vždyť vaření je pro mnohé vítaná relaxace.
Když si např. na krájení ovoce a zeleniny nevyšetříme víc pracovního místa nebo uděláme chybu v umístění sporáku (např. bude zasunut v rohu, bez možnosti odkládací plochy z obou stran), dříve či později začneme litovat.
.:
Sporák se v panelových bytech často montoval do rohu kvůli odvodu páry
do větracích šachet. Dnes můžeme místo přímého odtahu použít
recirkulační digestoř a sporák umístit vhodněji (bude pak přístupný z
obou stran).
Stačí přitom dodržet pár důležitých zásad a použít je v praxi na konkrétní prostor. Práce u kuchyňské linky bude příjemná, když jednotlivé pracovní zóny řadíme v pořadí:
- pracovní centrum (pracovní plocha)
- mycí centrum (dřez)
- pracovní plocha, která navazuje na dřez
- varné centrum (tj. sporák, trouba se zabudovaným sporákem).